vrijdag 26 april 2013

Mulder Obdam: wie gaat er met de buit vandoor?

Mulder Obdam gaat failliet en de grote vraag is nu wie er met de buit vandoor gaat. Daar komen we waarschijnlijk heel snel achter. Mulder Obdam is dood, Leve Mulder-Obdam
De kogel is door de kerk: Mulder Obdam gaat zijn eigen faillissement aanvragen. Dat kan tegenwoordig via internet. Wel de originele aandeelhoudersregisters en statuten meesturen. Want anders kan iedereen van iedereen een faillissement aanvragen.

Du moment dat Mulder Obdam eind maart naar buiten toe liet weten dat de ING niet verder wilde financieren, was het faillissement alleen nog een kwestie van tijd. Als het vertrouwen weg is en alle leveranciers willen boter bij de vis, dan draai je als bedrijf muurvast. Juist het gebrek aan liquide middelen, aan cash, aan saldo op de bank, was het probleem voor Mulder Obdam.

De grote vraag is nu hoe het spel gespeeld is. Waarschijnlijk komen we daar heel snel achter. De kans is groot dat er meteen na het faillissement  een overnamekandidaat gepresenteerd kan worden.

Eerst de belangrijkste spelers. De aandeelhouders, Jan Mulder, voorop. Die heeft er belang bij dat er zoveel mogelijk te halen is voor de bank, zodat die bereid  is met enige – uitonderhandelde - coulance naar de financiële belangen (uit te winnen zekerheden) van de aandeelhouder te kijken.

Nu het faillissement wordt uitgesproken zijn alle activa, alle waardes die Mulder Obdam heeft, relatief tegen de beste prijs te verkopen. Dat is logisch: alle schulden, alle contracten met personeel dat vaak al lang in dienst is, alle garantiestellingen voor bouwwerken ben je met het faillissement kwijt. Je kunt de boedel opgeschoond, gesaneerd,  verkopen. Dat levert veel meer op dan bij een overname zonder faillissement waarbij je personeel, schulden en alle plichten moet overnemen. Door nu het faillissement aan te vragen, wordt de bank in die zin tegemoet gekomen. 

Voor de bank telt maar één ding: springen we eruit zonder al te veel kleerscheuren? Hoeveel brengen de zekerheden op en wat levert de boedel op?  En dekt dat onze inzet? De jongens van de afdeling bijzonder beheer hebben geen last van enige emotie. Het gaat enkel om de rekensom, en de eigen bonus.

En dan is er  de grote onbekende. Een grote bouwer van bijvoorbeeld het kaliber  Volker Wessels.  Die grote jongens, of tenminste één van hen, heeft (hebben) de afgelopen maand speciale belangstelling gehad voor Mulder Obdam en lang en intensief bij het bedrijf aan tafel gezeten. Waardoor de overnamekandidaat nu al exact weet wat de boedel straks waard is. Want bij Mulder Obdam is veel te halen.

Mulder Obdam is een zeer innovatief bedrijf. In staat om lean te bouwen: in staat alle inefficiënties in het bouwproces tot het minimum  te reduceren. Dat is kostbare know how. Mulder Obdam ontwikkelde de inschuifwoningen: een innovatief concept. Mulder Obdam kreeg dit jaar nog de prijs voor een speciale renovatievloer, ook al weer zeer goed doordacht. En Mulder Obdam heeft een sterke projectontwikkelingspoot. Opties op het ontwikkelen van vaak honderden woningen. Op dit moment is daar al veel op afgeschreven, dus lekker goedkoop. In de toekomst vertegenwoordigen die opties een enorme winstpotentie. Iemand met diepe zakken,  zoals om bij het voorbeeld te blijven  Dik Wessels van Volker Wessels,  heeft de tijd om nu goedkoop in te stappen en af te wachten tot het zilverschip kan binnenvaren. Zo kom je in de Quote 500.

En de grote onbekende koopt natuurlijk een gesaneerd bedrijf. Als je zo’n bedrijf relatief goedkoop kunt kopen, kun je vervolgens ook weer goedkoper offreren, want je hebt veel minder kapitaallasten. Ook nieuwe opdrachtgevers weten dat. Daarom kan een Mulder Obdam-2 weer verder, ook al is de naam nu even besmet. En om al die redenen is een koper bereid iets meer te betalen. Bank blij, aandeelhouder blij, iedereen blij.

Snelheid is geboden: want de tijd wordt vanaf nu een spelbreker. Opdrachtgevers van werken hebben natuurlijk hun eigen – juridische - positie. Die achten zich natuurlijk niet meer gebonden aan Mulder Obdam en gaan op zoek naar een andere aannemer die het werk kan afmaken.  Sterker nog: andere aannemers melden zich vanzelf bij die opdrachtgevers. Zo gaat dat.

De curator waakt erover dat het spel nog enigszins binnen de fatsoensnormen gespeeld wordt.  Hij hoort te letten op alle in het geding zijnde belangen. Maar achter de schermen zijn de kaarten al geschud en is de race zeer waarschijnlijk al lang gelopen.  Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Mulder Obdam een maand heeft gerekt na het bekend worden van de betalingsproblemen. Die tijd was kennelijk nodig om te wealen en te dealen. 

Fiscus, UWV, personeel dat niet meer aan de slag komt en een leger aan concurrente schuldeisers: zij betalen naar alle waarschijnlijkheid het gelag.

Mulder Obdam is dood, leve Mulder Obdam! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten