vrijdag 3 mei 2013

Bidbook Mulder

Zeven landelijke en regionale bedrijven willen (delen) Mulder Obdam overnemen
Zeven landelijke en regionale bedrijven hebben zich gemeld voor de overname van (delen van) de failliete bouw- en ontwikkelingspoot van Mulder Obdam. Curator Alexander Claus uit Alkmaar verwacht binnen twee weken de boedel van Mulder Obdam te kunnen verkopen. Hij werkt nu aan een bidbook dat maandag of dinsdag klaar moet zijn.                                                                              
                                         "Ik heb alle projecten ter plekke bekeken en ben sinds woensdagochtend bezig met de inventarisatie van de boedel. Het is een vrij omvangrijk bedrijf. Nu wordt gewerkt aan het samenstellen van een bidbook. Totnogtoe hebben zich zeven bedrijven gemeld die interesse hebben in een overname van de activiteiten. Maandag en dinsdag verwacht ik dat de onderhandelingen dan kunnen beginnen. Het wordt een drukke week: donderdag hebben we ook nog Hemelvaartsdag."
Claus benadrukt dat het doorstarten van Mulder Obdam door andere bedrijven snel moet gebeuren. "Het is al een a-typisch faillissement omdat al vier weken in de lucht hangt dat het bedrijf zou failleren. Omwille van het behoud van de projecten en om de onzekerheid bij het personeel weg te halen moet er binnen twee weken duidelijkheid zijn. Het kan niet langer duren."Volgens de curator moeten geïnteresseerde partijen financieel een "goede achtergrond" hebben, omdat de banken in het algemeen gesproken niet meteen willen financieren.
Mulder Obdam heeft zelf het faillissement aangevraagd. Dat is gedaan voor Mulder Obdam Bouw en voor Mulder Obdam Ontwikkeling. Voor een hele serie andere bv's die tot de groep behoren is nog geen faillissement aangevraagd.
De curator heeft bij de belastingdienst gevraagd naar een bevestiging of er sprake is van een fiscale eenheid van alle vennootschappen van Mulder Obdam met de twee nu gefailleerde bv's. Voor de hele groep van bedrijven is er één financiering geregeld, bij de ING. Eind 2011 had die bank voor 9,7 miljoen euro krediet verleend. De bank heeft alle activiteiten van Mulder Omdam de afgelopen weken laten taxeren, zegt de curator. 
Claus zegt niet te kunnen zeggen of ook de andere bv's binnenkort bankroet gaan, gelet op de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke bv's voor de totale schulden van de groep. "Daar is het echt te vroeg voor. En de twee faillissementen die nu zijn uitgesproken hoeven niet per se het faillissement van de andere bv's te betekenen. Op dit moment ga ik daar ook niet over: ik ben niet bevoegd over die nog bestaande bv's iets te zeggen als curator van twee andere failliete bv's van de groep. Over het faillissement van de hele groep speculeren leidt ook alleen maar tot meer onrust in de markt. Dat is niet goed. Het is natuurlijk wel zo dat uiteindelijk elke bv zijn eigen bestaansrecht moet hebben."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten