vrijdag 18 oktober 2013

Burgerinitiatief

Bijeenkomst leidt tot een voor Koggenland unieke  samenwerkingsintentie

Met de jarenlange ervaringen in het achterhoofd, zijn ruim 50 bewoners van de wijk in Obdam rond de Schouw in een bijeenkomst over de problematiek in hun leefomgeving, naar het Dorpshuis gekomen om dit te bespreken. Op initiatief van GBK is door de gemeente om in gesprek met elkaar te gaan, zeer goed ontvangen.

                               
Van te voren is er de vrees geweest dat dit een over en weer gesprek van verwijten en beschuldigingen zou worden. Maar niets was minder waard. Er werd, soms wel gericht, maar met respect gediscussieerd, met als opdracht er samen uit te willen komen.


Insprekers gaven aan geen meldingen te verrichten door intimiderend gedrag, bang zijn voor vergeldingen, nutteloos effect, daar het toch steeds weer gebeurd. Dit kan en mag niet het gebeuren in een leefomgeving waar je samen met elkaar een zo gelukkig bestaan probeert op te bouwen, dat je kan genieten van de dingen om je heen. Het kan toch niet zo zijn dat men tot op het bot word geïrriteerd door je naaste omgeving door geluidsoverlast tijdens de nachtelijke uren, geweld na drankgebruik, strafbare feiten pleegt uit baldadigheid enz. Na enige discussie zijn er tot grote waardering van iedereen, excuses overgedragen over wat er zoal is gebeurd.

Met een dergelijk begin is er naar oplossingen gezocht en is er unaniem gekozen voor een klankbordgroep. Dit idee leefde al enkele jaren terug bij Gemeente Belangen Koggenland, maar kreeg destijds geen response. Nu was die betrokkenheid er wel, mede door het met klem te vragen tijdens de bijeenkomst door een GBKraadslid, wie nu wil deelnemen in een dergelijke samenstelling. Verrassend genoeg melden zich direkt 9 personen zich aan, ook bewoners van de huurwoningen waar het allemaal om ging. Met deze nieuwe start zal moeten blijken of een dergelijk burgerinitiatief (waar de GBK zich zo sterk voor maakt) tot sprekende resultaten kan komen, niet alleen in het denken maar ook in uitvoerende taken als; vuil ruimen, burenhulp, groenonderhoud en ga zo maar door.

Uiteindelijk is er wel een unieke situatie ontstaan, het eerste participatie initiatief binnen Koggenland. Een van de insprekers sprak over deze unieke gelegenheid en kwam met een uitstekend voorstel om de bekende flat met een andere naam te benoemen: Bloemenhof. Een vooruitstrevende naam welke hopelijk binnen een afzienbare tijd realistisch is.
Wordt vervolgt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten