zondag 16 januari 2011

Koggenland slikt verjaring.

De gemeente Koggenland gaat door met de aanpak van het gebruiken van gemeentegrond.

Na een eerste serie aanschrijvingen in Obdam is het beleid door het college bijgesteld. Onder meer wordt nu rekening gehouden met de mogelijkheid dat de bewoner eigenaar is geworden van de grond door verjaring volgens het privaatrecht. Dit tegen de zin van Gemeente Belangen Koggenland, ongeacht of er van publiek- dan wel van privaatrecht sprake.
De gemeente wil in fases nagaan of gemeentegrond door burgers al dan niet bewust in gebruik is genomen alsof die van henzelf is. Waar dat het geval is kregen zij tot voor kort de keus tussen ontruiming, aankoop of huur. In Obdam werd in de eerste wijk Binneweere/Bastion de bewoners van 37 woningen aangeschreven.  Daarvan hebben bewoners gebruik gemaakt van genoemde mogelijkheden en ook zijn er die door verjaring (al dan niet met voorkennis), het stukje grond kan toevoegen aan hun bezit.
Gemeente Belangen Koggenland ziet hier duidelijk een  vorm van ongelijkheidsbehandeling in en had liever indien het niet anders kan een uniforme oplossing  gezien in een gebruikersvergunning. Ongeacht men dus van publiek- of privaatrecht spreekt blijft het geheel voor het GBK onverteerbaar, men weet bij de aankoop van een pand wat je koopt volgens het kadaster en dat is in de jaren 80 tot nu toe zo geweest.  Als men 20 jaar zonder rijbewijs rijdt en dan wordt aangehouden, is het toch ook niet zo dat je dan een rijbewijs kan claimen? Diegene die aangrenzende stukjes grond destijds bij de gemeente Obdam hebben gekocht voor een hogere m2 prijs, zullen zich achter de oren gaan krabben. Voor deze groep is de wel bekende andere helft van de wereld van toepassing en zullen zich naar alle waarschijnlijkheid hierdoor bedondert voelen. Gemeente Belangen Koggenland wil duidelijkheid, transparantie en een uniforme aanpak en zal zich hiervoor inzetten. Immers loopt de gemeente ook al zo vele jaren een aangepast OZBtarief mis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten